DomovPeticija

PETICIJA - ZBIRANJE PODPISOV ZA ENAKE MOŽNOSTI VSEH OTROŠKIH NOGOMETAŠEV V POSAVJUSTOP POLITIČNI DISKRIMINACIJI S STRANI OBČINE KRŠKO,
110 otrok ND Posavje Krško na asfaltu, igrišča na stadionu pa prazna!

Vabimo vas, da s podpisom peticije zahtevate a.) konec občinske politične diskriminacije 110 otrok Nogometnega društva Posavje Krško in b) da Občina Krško 110 otrokom znova dovoli treniranje na Stadionu Matije Gubca. Čeprav imamo po zakonu o športu (70. člen) pravico uporabljati javna igrišča vsi pod enakimi pogoji, Občina Krško 110 otrok že 5 mesecev ne spusti na polovično prazna igrišča stadiona - s tem župan namesto ustavno zagotovljenega načela enakopravnosti pravic otrok brani interese strankarskih kolegov iz vodstva NK Krško.
https://nkposavjekrsko.com/wp-content/uploads/2019/07/skupinska-fotka-senovo-roke-postrani-manjša.jpg

S svojim podpisom pozivam Občino Krško, da pri uporabi javnih površin Stadiona Matije Gubca Krško spoštuje javni interes in načelo enakopravnosti ter na teh igriščih omogoči treninge mladim nogometašem ND Posavje Krško – pod enakimi pogoji, kot veljajo za nogometaše drugih klubov. Občina Krško je po ustavi in 70. členu zakona o športu zavezana zagotoviti enako obravnavo in enakopravno rabo športnih površin vsem športnikom.

KDO JE ŽE PODPISAL PETICIJO?

Urh Kastelic, RK Zagreb,
rokometni reprezentant
Slovenije iz Krškega
Naj bo interes vseh, da se omogoči tem fantom normalne pogoje za treninge, da bodo uživali v športu in razvijali svoje potenciale ter bomo v prihodnosti vsi ponosni na njih.
Dino Hotić, NK Maribor,
ljubljenec krških navijačev
med igranjem za NK Krško
Podpišite peticijo za otroke iz Krškega, da bodo lahko igrali nogomet in uresničili svoje sanje!
⚽💪👏
Dare Vršič, FC Koper,
bivši reprezentant Slovenije
Pustite otrokom igrati nogomet. Odrasli, sprejmite odločitev ki bo vsem otrokom dala možnosti za dober trening in normalen razvoj. Brez treninga, jasno da ne gre😲. Dajmo, odrasli, trezna glava - logične odločitve.
Tanja Lekić, bivša selektorica ženske članske reprezentance Slovenije
Otroci niso nič krivi. Zakaj bi zapirali igrišča, če tako težko pridemo do njih.
Dejan Rusić, bivši članski reprezentant Slovenije
Početje občine je nedopustno. Vsi smo enaki pred zakonom, otroci morajo imeti enako možnost treninga ne glede na barve klubu. Najbolj sporno pa je, da je dovolj prostora za vadbo obeh klubov.

ZAKAJ PETICIJA?Pet mesecev pogajanj, a
občina še kar krški zakon

Ko je NK Krško 1. 2. 2019 enostransko in brez enega samega podanega razloga prekinila pogodbo z ND Posavje Krško, ki je 9 let izjemno uspešno vodila Nogometno šolo NK Krško, smo člani ND Posavje Krško s strani NK Krško in njihovih političnih kolegov na Občini Krško na naši novi poti – prisiljeni smo bili ustanoviti lasten nogometni klub – postali tarča političnih malverzacij in izmišljenih zgodb. Vse s ciljem, da se nas poniža, razvrednoti naše delo in po politični poti onemogoči naše nadaljnje delovanje v krškem športu.

NAŠI ARGUMENTI ZA PETICIJO

1. Občino Krško smo februarja 2019 kot nov nogometni klub zaprosili le to, da na igriščih Stadiona Matija Gubec pridobimo termine vadbe, ki niso zasedeni s strani NK Krško. Pet mesecev pogajanj za zaprtimi vrati in 10 sestankov z Občino Krško kasneje smo od župana dobili njegov dokončen NE našemu treniranju na stadionu Matija Gubec. Poslan nam je bil z uradnim dopisom 19. 6. 2019 – in brez enega objektivno podanega razloga za zavrnitev naše prošnje.

2. 110 mladih krških nogometašev in 24 domačih trenerjev po odločitvi Občine Krško še vedno vadi na asfaltu in krtinah zunaj Krškega, nogometna igrišča Stadiona Matija Gubec v Krškem pa so medtem ‘prazna’. Krški stadionski kompleks s tremi velikimi nogometnimi igrišči, kamor občina vlaga 90.000 EUR letno za vzdrževanje, je po opravljeni analizi stanja več kot polovično ‘prazen’. Predhodno je na teh igriščih treniralo 220 nogometašev v NŠ NK Krško, danes jih je po naši marčevski analizi naročeni s strani Občine Krško zgolj še dobrih 70 – uradnih podatkov od NK Krško ne mi ne Občina Krško nikoli nismo dobili.

3. V dopisu staršem 110 naših otrok je Občina Krško julija 2019 zapisala, da tudi v prihodnosti “vidi v NK Krško edinega sogovornika, ko gre za vprašanje razvoja nogometa v Občini Krško”. Župan je s podpisom pod izjavo – ki nas degradira v vlogo manjvrednih občanov Občine Krško in se norčuje iz našega 15-letnega dela – tudi uradno potrdil, da nas ne on ne Občina Krško ne obravnavata enako. Gre za grobo in nedopustno kršenje ustavnega načela enakosti pred zakonom – 22. člen Ustave RS namreč v postopkih pred organi lokalnih skupnosti vsakomur zagotavlja enako varstvo njegovih pravic.

4. Dejstvo je, da nogometna igrišča v Krškem uporabljajo ostali klubi iz Slovenije in tujine za priprave ter prijateljske tekme (Crvena Zvezda), različni interesenti ostalih športov in društev. Menimo, da gre v primeru prepovedanega dostopa do vadbe 110 otrok ND Posavje Krško, starih 7 – 12 let, za diskriminatorno politično odločitev občine (vodi jo ista politična opcija, kot vodi NK Krško).

5. Pravico do treningov na igriščih stadiona v Krškem nam zagotavlja zakon, zaslužili pa smo si jo tudi s 15-letnim uspešnim delom z mladimi v Krškem. Zato imamo tudi pisno podporo NZS, MNZ Celja, Fundacije za šport, krških znanih nogometašev in športnikov, mladih nogometašev, staršev in številnih ljudi, ki bodo/boste podpisniki te peticije.

STOP DISKRIMINACIJI, RABIMO VAŠ PODPISPodpišite se pod zahtevo za
trening 110 otrok na Gubcu!

Politika nima mesta v športu, ampak to pravilo se v Občini Krško očitno krši zaradi različnih interesov vodilnih v NK Krško in posledično Občini Krško. Ker po petih mesecih pogajanj za zaprtimi vrati nismo dosegli NIČ, se bomo sedaj borili za pravico in naše enako obravnavanje s pomočjo javnega pritiska, pravne države in pristojnih državnih institucij.

CELOTNO BESEDILO PETICIJE:

S svojim podpisom pozivam Občino Krško, da pri uporabi javnih površin Stadiona Matije Gubca Krško (glavno igrišče, umetna trava in vadbeni poligon) spoštuje javni interes in načelo enakopravnosti ter na teh igriščih omogoči treninge mladim nogometašem ND Posavje Krško – pod enakimi pogoji, kot veljajo za nogometaše drugih klubov. Občina Krško je po 70. členu zakona o športu zavezana zagotoviti enako obravnavo in enakopravno uporabo športnih površin vsem zainteresiranim športnikom – pod enakimi pogoji in ne glede na klubsko barvo.

Pravica otrok in staršev, da izberejo svoj klub, v katerem želijo delovati, mora biti spoštovana tudi s strani občine, ki mora vse klube, ki izpolnjujejo pogoje, obravnavati enako in jim dovoliti enakopravno uporabo javnih površin.

Občina Krško pozivam, naj nemudoma:

 • prekine diskriminacijo 110 otrok in 24 trenerjev ND Posavje Krško
 • ter naj – s tem da jim omogoči takojšen začetek vadbe in igranja tekem na kvalitetnih igriščih Stadiona Matija Gubec, ki so bili zgrajeni z javnim denarjem za razvoj vseh otrok v krški občini, ne glede na klubsko izkaznico – podpre 15-letno strokovno in kakovostno delo domačih trenerjev.

KDO SMO ND POSAVJE KRŠKO?Trenerji mladih smo v 15 letih
KK nogomet vzdignili v top 6

Nogometno društvo POSAVJE KRŠKO je bilo leta 2010 so-ustanovljeno s strani trenerjev mladih v NK Krško delujočih od leta 2004 in vodstva NK Krško ter je od takrat pogodbeno izvajalo program mladinskih selekcij NK Krško. Cilj reorganizacije krškega nogometa je bil finančno in strokovno dvigniti nivo dela z mladimi, ki je bil nedvomno uresničen. Reorganizacija nas je z dolgotrajnim strokovnim delom med več kot 200 delujočimi nogometnimi klubi pripeljala med 6 najboljših NŠ v Sloveniji, kar je največji dosežek nogometa v Posavju v 100-letni zgodovini.

Ko je vodstvo NK Krško iz še danes nepojasnjenih razlogov 1. 2. 2019 prekinilo pogodbo o sodelovanju z ND Posavje Krško, se je brez izjeme vseh 24 trenerjev mladih v NK Krško odločilo ustanoviti nov nogometni klub. To smo mi danes:

 • 24 domačih trenerjev z ustreznimi trenerskimi licencami.
 • 110 selekcioniranih nogometašev starih od 7-12 let, njihovi starši, družine in prijatelji.
 • Odrasli igralci, ki smo jih vzgajali od prvega razred OŠ, in bodo septembra 2019 začeli v uradnem tekmovanju Nogometne zveze Slovenije igrati za člansko ekipo NK Posavje Krško.

Za nami je 9-letna uspešna zgodovina delovanja in treniranja mladih nogometašev, ko smo NŠ NK Krško vodili finančno, kadrovsko in strokovno v celoti samostojno ter ločeno od NK Krško:

 • Ustvarili smo 17 mladih reprezentantov Slovenije.
 • Izpeljali smo 4 profesionalne prestope mladih nogometašev, ki so več let trenirali pod našim vodstvom.
 • Ponosni smo na 9-letno poslovanje brez evra dolga do partnerjev in izvajalcev programa.
 • Vsako leto v osnovnošolskih krožkih delamo z 280 otroci Nogobikci od 1. – 3. razreda, to počnemo že 15 let, prisotni smo na 15-ih OŠ v Posavju.
 • Do danes smo nogometno izobrazili, vzgojili in poslali v svet 3350 nogometašev iz Posavja.
 • 15 let smo vodili celotno idejno zasnovo razvoja nogometa v NK Krško in s tem celotnega Posavja.

SE ZANIMATE ZA VPIS ŽELITE VPISATI VAŠEGA NOGOMETAŠA?

O NK POSAVJE KRŠKO

Začetki NK Posavje Krško segajo v leto 2004, ko je pet mladih trenerjev prevzelo skrb za nogometno šolo NK Krško in zagnalo Nogobikce. Leta 2010 je bilo ustanovljeno ND Posavje Krško, ki je kot pogodbeni partner NK Krško do 2019 v celoti samostojno skrbelo za delovanje vseh selekcij Nogometne šole NK Krško od U7 do U19. Od 1. 2. 2019, ko je NK Krško brez pojasnil prekinil pogodbo o sodelovanju z eno najbolj prepoznavnih in najboljših nogometnih šol v Sloveniji, vsi trenerji nekdanje NŠ NK Krško pišemo novo zgodbo Nogometnega kluba Posavje Krško.

All contents © copyright NK Krško Posavje. Vse pravice pridržane.