SplošnoJuhu, počitnice … naj bodo športne

28. junij, 2021

Vstopili smo v novo poletje in počitnice 2021, ki se jih otroci vedno tako zelo veselijo. Tudi športni delavci vedno komaj čakamo počitnice, toda letos je vse skupaj malo drugače. Zakaj, se sprašujete?

Ker so bili mladi športniki v zadnjih 15-ih mesecih skoraj 8 mesecev brez rednih treningov in tekem. Kot da se pristojni ob vseh izrečenih prepovedih in odpovedih tekmovanj niso dovolj zavedali, kako zelo pomembna je redna aktivnost otroka in mladostnika. Vso to narejeno škodo – velik fizični in psihični primanjkljaj pri mladih športnikih – od marca dalje, ko smo začeli delno izvajati treninge, sedaj gledamo mi, športni delavci.

Otroci so vidno nazadovali, predvsem motorično. Bolelo jih je vse, veliko njih je postalo vidno pretežkih, njihova motivacija pa je bila največja za igranje FIFA 2021 na Playstationu. Kot primer dobre prakse zapišimo, da so otroci na Hrvaškem odigrali vse predvidene prvenstvene tekme in imeli prisilno pavzo zgolj in samo en mesec in pol. Zato je zelo pomembno, da naši otroci, potem ko smo skupaj do počitnic vsaj deloma ujeli stari športni ritem, preživijo aktivne počitnice in se vrnejo na igrišča vsaj v takšnem stanju, kot ob koncu šolskega leta.

Zato želimo trenerji tudi s pomočjo vas staršev, ki ste naše roke do otrok, doseči ŠTIRI ključne stvari, ki bodo nam in otrokom omogočile čim lažjo vrnitev na treninge poleti.

TEK, ZDRAVA PREHRANA, GIBALNE SPRETNOSTI in ŽOGA.

1. TEK – Tu so bili otroci po koroni izjemno slabi. Dovolj je 10 min teka 4-krat ali 5-krat na teden – zjutraj pred vročino ali zvečer pred lahko večerjo. Tek naj bo igriv, zabaven, s spremembami hitrosti in tehnik teka. Takšnemu teku pravimo FARTLEK – tek počasi, hoja, 100 metrov hitrega teka, tek cik-cak, poskoki ena in druga noga, sonožni poskoki, šola teka … Omejitev je le domišljija otrok. Naj bodo otroci čim bolj kreativni. 10 minut mine, kot bi mignil. In če potegnemo še 5 ali 10 dodatnih minut so otroci naredili res veliko.

2. ZDRAVA PREHRANA – Ne smemo/smete dovoliti, da otroci prekomerno pijejo sladke pijače (ste videli potezo Ronalda, kako odrine Coca-colo?), jedo sladkarije in seveda mastne stvari (še posebej pomes-frites, bureki in ostale visoko kalorične jedi). Poskrbite (če le lahko) da otroci pojedo dovolj SADJA in ZELENJAVE ter napolnijo svoje rezervoarje z zdravimi ogljikovimi hidrati (testenine, riž) in odlično popečenim mesom. Otroci – športniki MORAJO zdravo izgledati, a tega z nezdravo prehrano ne morejo doseči.

3. GIBALNE SPRETNOSTI – Preventiva, koordinacija in moč so ključni trije dejavniki za preprečevanje poškodb, ki jih lahko prav tako zelo enostavno izvajamo dnevno. Zopet rabimo vsega 10 minut ali pa še manj. Poskoki levo desno na eni ali obeh nogah, poskoki naprej nazaj, za 90 ali 180 stopinj, dinamične raztezne vaje in klasične vaje za moč (trebušnjaki, vaje za hrbtne mišice, počepi, sklece), tek po stopnicah navzgor, hoja po robniku pločnika, da ne pademo levo ali desno, hoja po skalah, plezanje, … Naj otroci vnesejo element zabave, tekmovalnosti. Lahko tekmujemo proti prijatelju ali pa sami s seboj, koliko ponovitev določene vaje lahko opravimo.

4. ŽOGA – 10 minutk z žogo je lahko dovolj. Podaje od stene, žongliranje z odbojem in brez, žongliranje v paru in z glavo…. V glavnem, kot pravijo Brazilci JOGA BONITO – uživaj z žogo. Vse to nadgradiš z igro, ko se priključiš skupini otrok in igraš nogomet nekje ob obali do onemoglosti. Na koncu pa skočiš v morje in se ohladiš. Odlično in nepozabno druženje!

5. BIKEC MAJICA VSEPOVSOD! – Trenerji, soigralci, starši bomo veseli vsake slike iz vaših počitniških avantur, zato objavite kakšno sliko v skupine, najbolj zanimive objavimo na naši FB-strani. In ne pozabite na svojo ekipo, kajti samo tako se bomo konec julija oz. v začetku avgusta zopet vsi zbrali na stadionu v Krškem ter pričeli z pripravami na novo, še bolj uspešno in upamo v celoti tekmovalno sezono 2021/22.

Lep športno – nogometni pozdrav vsem otrokom NK Posavje Krško in ostalim mladim športnikom.

SE ZANIMATE ZA VPIS ŽELITE VPISATI VAŠEGA NOGOMETAŠA?

O NK POSAVJE KRŠKO

Začetki NK Posavje Krško segajo v leto 2004, ko je pet mladih trenerjev prevzelo skrb za nogometno šolo NK Krško in zagnalo Nogobikce. Leta 2010 je bilo ustanovljeno ND Posavje Krško, ki je kot pogodbeni partner NK Krško do 2019 v celoti samostojno skrbelo za delovanje vseh selekcij Nogometne šole NK Krško od U7 do U19. Od 1. 2. 2019, ko je NK Krško brez pojasnil prekinil pogodbo o sodelovanju z eno najbolj prepoznavnih in najboljših nogometnih šol v Sloveniji, vsi trenerji nekdanje NŠ NK Krško pišemo novo zgodbo Nogometnega kluba Posavje Krško.

All contents © copyright NK Krško Posavje. Vse pravice pridržane.